
دومین جشنواره شکرانه برداشت زعفران شهرستان دژپارت استان خوزستان برگزار میشود
دومین جشنواره شکرانه برداشت زعفران شهرستان دژپارت استان خوزستان برگزار میشود
جشنواره زعفران دزپارت ١٣ آذر ١۴٠٢ در محل کاروانسرای صفوی شهر دهدز، شهرستان دزپارت برگزار میشود.
جشنواره زعفران دزپارت در محل کاروانسرای شهر دهدز به میزبانی فرمانداری شهرستان دزپارت،
ادارهکل امور روستایی و شوراهای استانداری خوزستان، اداره میراث فرهنگی صنایعدستی گردشگری و سازمان جهادکشاورزی برگزار میشود.
از این جشنواره پست بانک استان، شرکت شهرکهای صنعتی و سازمان جهاد کشاورزی حمایت میکنند.
اشکان مرادی معاون سرمایه گذاری و اشتغال روستایی با توجه به اهمیت خوزستان در زمینه سطح کشت گیاهان دارویی گفت: استان خوزستان با دارا بودن 4 اقلیم متفاوت آب و هوایی، بیش از50 گونه گیاه دارویی با ارزش صادراتی و بیش از30 گونه مهم قابل کشت و توسعه را داردکه علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم، استفاده مطلوب تر از آب و خاک، تامین نیازهای داخلی استان و بازار کشور و صادرات و در نتیجه ارزآوری سهم بسزایی را می تواند در رونق بخش کشاورزی استان به همراه داشته باشد.
وی یادآوری کرد: اقلیم شمال خوزستان با میانگین 710 متر ارتفاع از سطح دريا و نوع آب و هوای معتدل و بافت خاك و میانگین 580 میلیمتر بارندگي به صورت متوسط ساليانه و درجه حرارت 5- تا 48 درجه سانتیگراد و اراضی مرغوب کوهپایه ای، شرایط مطلوبی جهت ایجاد مزارع بزرگ کشت گیاهان دارویی را دارد و این امکان را به کشاورزان میدهد که حداکثر محصولات را برداشت نمایند.
مرادی یادآور شد: مهمترین شهرستانهای تولید کننده گیاهان دارویی استان، شهرستان های دزپارت، ایذه، دزفول، باغملک، اندیکا و... محسوب میشوند.
با کشف استعداد کشت "طلای سرخ" یا همان "زعفران" در شمال خوزستان و بازگشت مجدد آن به زادگاهش و به عنوان یک گیاه دارویی پر طرفدار، ارزشمند و صادراتی که طی چند سال گذشته به خصوص در شهرستان های دزپارت و ایذه به واسطه خاک حاصلخیز و بارش مناسب و با توجه به ارزش اقتصادی، عملکرد خوب و استقبال کشاورزان و همخوانی شرایط مطلوب اقلیمی، به شیوه سنتی و دیم در بیش از 20 هکتار اراضی به زیر کشت رفته و همچنان سطح زیر کشت این محصول در حال افزایش است و به طور میانگین از سطح هر هکتار مزرعه زعفران 6 کیلوگرم محصول برداشت و پیش بینی می شود در مجموع حدود140 تا200کیلوگرم زعفران درجه یک سوپر نگین در استان برداشت شود و قابلیت و استعداد کشت زعفران در این منطقه از خاک زرخیز استان کمنظیر و محصول تولیدی دارای رنگ، عطر، طعم و کیفیتی قابل رقابت با برندهای معتبر در حال فروش در کشور بوده و تا سطح بیش از 200 هکتار هم توان توسعه و افزایش مساحت زیر کشت را دارد و این ظرفیت و پتانسیل بلقوه مزایای بسیاری از جمله: نجات و حفظ اراضی شیب دار جنگلی زاگرس از چرای بی رویه و شخم های غیر اصولی و کشت دیم بدون توجیه اقتصادی، نیاز آبی کم و دیم بودن زعفران با توجه به تغییرات اقلیمی، اشتغال و مشارکت اعضای خانوارهای روستایی و خصوصا زنان روستایی در کشت، تولید و بسته بندی محصول، تنوع درآمد و بهبود معیشت و تغییر الگوی کشت روستاییان، رونق گردشگری و خصوصا گردشگری کشاورزی و روستایی، ظرفیت احداث صنایع تبدیلی و فرآوری، ارزآوری و صادرات محور بودن محصول و نزدیکی و تقاضای بازار کشورهای حوزه خلیج فارس، بهره برداری طولانی و قیمت به روز و کاشت-داشت-برداشت آسان و عدم نیاز به ماشین آلات و ادوات خاص، نگهداری بدون نیاز به انبار و سردخانه و امکان کاشت در اراضی کوچک که کشت سایر محصولات به علت نداشتن صرفه اقتصادی مقدور نیست و عدم همزمانی برداشت محصول با سایر محصولات کشاورزی و در فصل بیکاری کشاورزان از دیگر مزیت های ویژه زعفران است.
با توجه به مزیت های فراوان و صرفه اقتصادی و اثرات تغییرات اقلیمی گسترده در شمال خوزستان، زعفران بهترین گزینه جهت جایگزینی و تغییر الگوی کشت است که نیازمند مطالعات بیشتر و برگزاری دوره های ترویجی کشاورزی، توزیع رایگان پیاز زعفران، اعطاء تسهيلات ارزان قیمت و بازپرداخت طولاني به متقاضيان کشت، ایجاد صنایع فرآوری و خشک کردن و بسته بندی و برندسازی و اسانس گیری، بازاریابی فعال و بینالمللی، جذب سرمایه گذاران و از همه مهم تر برگزاری جشنواره تخصصی زعفران و ایجاد غرفه های فروش همراه با تبلیغات فراگیر درون و برون استانی که در آینده ی نزدیک شمال استان خوزستان به عنوان یکی از قطب های تولید محصول استراتژیک زعفران در کشور شناخته و مزیت های فراوان آن زمینه سازی توسعه پایدار روستایی را در این مناطق فراهم آورد.