
برداشت خارک و رطب از نخلستانهای آبادان
برداشت خارک و رطب از نخلستانهای آبادان
رطب به خرمای تازه و نورس که رنگ آن تیره نشدهاست، اطلاق میشود. به عبارت دیگر اولین رسیدگی بار نخل را رطب گویند. خرما خود گیاهی است تکلپهای و گرمسیری جزو تیره نخلها که میوهاش خوراکی و دارای هستهای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میگردد و برگهای آن بزرگ است.
در درخت نخل ابتدا شکوفههای نخل ماده تبدیل به میوهای سبز و سفت و هستهدار میشود که به آن (چاقالی) میگویند.در مرحله بعد چاقالیها ممکن است زرد یا قرمز شود که به آن (خرما خارک) میگویند، آفتاب داغ مناطق گرمسیری پس از مدتی خارک را تیرهرنگ و آبدار میکند که به آن رطب میگویند.خارک انواع و رنگهای مختلف دارد نوع یا گونهای از خرما نیست و همه انواع خرما، در مرحله اول رشد، زمانی که خرما کال و نارس است و بافت سفتی دارد و رنگ آن زرد مایل به نارنجی است خارک نام دارند.خارک به دلیل مقدار زیاد تانن طعم گسی داشته و به دلیل میزان قند پایین کمکالری است.
وقتی هم که خارک بیشتر روی درخت بماند در گرمای خرماپزان، پر شهد و کاملا شیرین و رسیده و قهوهای رنگ میشود که به آن رطب میگویند.گفتنی است :خارک ازجمله خوراکی هایی است که باید پیش از مصرف شسته و پاکیزه شود بعلت که حشرات و میکروبهای زیادی به سمت آن جذب می شوند .برداشت خارک و رطب در روستاهای حاشیه بهمنشیر از نخلستانهای آبادان تا پایان شهریور ماه ادامه دارد.
عکس:رضا دریس